Antennas
Probably the best DX site in the world
 DX news

Konsten att bäst skarva en koax

Swedx diskussionslista, november 2000

Gert Nilsson: Efter c:a 10 år hängande mellan träden och ett flertal gånger nedrivna av skogsmaskiner börjar mina koaxialkablar visa trötthetssymptom. När det blåser blir det avbrott då och då i två kablar av tre. Hur skarvar man bäst koaxialkablar om man måste?

Krister Eriksson: Skarva med 2 st PL-259 hankontakter och ett PL-259 hona mellanstycke. (alternativt 50 -ohms BNC som man klämmer med crimpverktyg) Täta med vulktejp och gärna med krympslang utanpå som är vaxad på insidan så det blir ordentligt tätt. Men lägg helst skarven i någon trädgren eller liknande för att avlasta. Det blir tyvärr en viss tyngd av allihopa. Den stora svårigheten blir att löda, något som helst bör göras inomhus.
Det bästa är nog ändå trots allt att byta till ny kabel. Livslängden är ju ändå inte obegränsad utomhus. Men de trasiga stumparna är ju inte värdelösa för det, utan kan återanvändas, tex skärmen kan man ta vara på och användas som jordledning m.m.

Lars Bygdén: Jag har testat med flera olika varianter på skarvningar av koax. Och ännu efter ca 10 år har jag inte hittat någon optimal lösning. PL-kontakter och skarvstycke är nog bäst om tråden skall belastas, men tyvärr uppstår även med detta förfarande så småningom glappkontakt i mittledarna. Inte heller RCA-kontakter (och skarvstycke) fungerar riktigt bra. Har även provat med F-kontakter och skarvstycke, men då krävs att mittledaren förtennas för att inte den skall vikas i skarvstycket och de tål ingen dragbelastning. Bäst har faktiskt skarvarna fungerat där koaxändarna helt enkelt lötts ihop (mittledaren isoleras efter ihoplödning och skärmen dras över, löds och isoleras sedan), men de tål inte heller belastning utan ändarna måste då dragavlastas på något vis.

Sigvard Andersson: Det går också att löda ihop mittledare och skärm:
Skala av manteln flera cm på båda ändarna, vik/skjut skärmen helt bakåt över manteln.
Klipp bort stor bit av isoleringen och löd ihop innerledarna (ev kapa innerledarna så att de blir lagom långa att skarva). På med flera lager vulktape.
Vik/skjut tillbaka skärmen från ena änden, sedan ovanpå skärmen från den andra änden. (Man skalar så mycket att mittledaren kortas för att skärmen ska nå "omlott" åtminstone 2 cm). Linda hårt med tunn metalltråd, ståltråd eller koppartråd (dra ur någon FK- eller RK-kabel), löd ev. På med vulktape och där utanpå vanlig eltape.
Det här blir lika starkt som med kontakter och impedansmässigt lika missanpassat som kontakterna.
Både det här och "kontaktskarvningen" bör ändå avlastas: Knyt och tejpa fast stark tråd parallellt med skarven och låt koaxen "slacka" lite.

Front page
DX News
Logs
Andes DX
Antennas
DX Lab
In Print
Web Stories

 Archives
Web Archive
Mail Archive

 Search
Search all HCDX
mail since 1995

 About us
About us
Write to us

Copyrights
FAQ
HCDX mail list

antennX  Cebik  FM antennas  Werner's links  Antenna Elmer  Coax basics  DX-Tools.com